Hackkennis

Hoe veilig is jouw smartphone ?

We staan er mee op en gaan er mee naar bed. De smartphone is anno 2018 niet meer weg te denken. 83% van de Nederlanders heeft een smartphone en per maand zijn we daarmee gemiddeld 40 uur online. Het intensieve gebruik van onze smartphones brengt ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Je moet er toch niet aan denken dat hackers jouw vakantiefoto’s kunnen bekijken, via je microfoon gesprekken meeluisteren of dat ze inloggen op jouw e-mail of facebookaccount?

Zo kun je veilig online via openbare wifi-netwerken

Openbare wifi-netwerken op vliegvelden, in restaurants en op campings zijn voor iedereen toegankelijk, dus ook voor cybercriminelen. Daarom zijn ze niet veilig, zelfs niet als het netwerk een wachtwoord heeft. Wanneer je inlogt op een openbaar wifi-netwerk met je telefoon, laptop of tablet kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot je apparaat en dus tot je persoonlijke gegevens. Ze kijken mee met wat je doet en loggen in op je Facebook- of DigiD-account. Je voorkomt dit door je apparaten goed in te stellen voordat deze verbinding maakt met het openbare netwerk. Hiermee beperk je het risico dat cybercriminelen aan de haal gaan met jouw persoonlijke gegevens.

Wil je weten wat jij kunt doen om veilig verbinding te maken? Bekijk deze tips

Veilige verbinding

- Voorkom dat je telefoon, laptop of tablet automatisch verbinding maakt met een openbaar netwerk. Schakel de optie ‘vragen om verbinding’ uit of zet je wifi-verbinding uit.

- Zet in plaats van wifi altijd je 3G of 4G verbinding aan, dit is veiliger. Wil je toch een openbaar netwerk gebruiken? Doe op dat moment geen bankzaken via de website of andere online activiteiten waar persoonsgegevens aan te pas komen. Zorg dat de websites die je bezoekt beveiligd zijn met https:// en een groen slotje. Installeer geen software updates als je verbinding hebt met een openbaar netwerk.

- Wil je optimaal veilig gebruik maken van een openbaar netwerk? Installeer dan een VPN (Virtueel Privaat Netwerk) op je apparaat. Dit is een extra laag over het openbare netwerk heen die versleuteld is. Eerst maak je verbinding met het openbare netwerk en daarna zet je de VPN aan. Je kunt dan gerust bankzaken doen of internetten zonder dat iemand anders toegang heeft tot jouw persoonlijke gegevens. Een VPN-app kun je op je Android toestel of iPhone installeren.

- Verwijder openbare netwerken die je hebt gebruikt altijd uit je apparaten. Cybercriminelen kunnen het openbare wifi-netwerk van een café dat je eerder bezocht dupliceren, zelfs als je niet meer bij het café bent. Verwijder de netwerken door naar je wifi-instellingen te gaan en de optie ‘netwerk vergeten’ te kiezen.

Benieuwd of Hackman Lieke kan hacken via een openbaar wifi-netwerk? Bekijk dan hier de video! Hoe beveilig je draadloze apparaten die gebruik maken van wifi? Check de handige beveiligingstips.

‘Poekie123’ is geen veilig wachtwoord

Maak het hackers moeilijker met een veilig wachtwoord

Heb jij je gegevens online goed beschermd tegen hackers en fraudeurs? Of denk je dat je niet zo veel spannends te beschermen hebt? Lees dan even verder. Jouw gegevens zijn namelijk makkelijker te hacken dan je denkt!

Om je persoonlijke accounts – bijvoorbeeld social media, e-mail of iCloud – te beschermen gebruik je wachtwoorden. Misschien heb je één wachtwoord voor al je accounts of bedenk je op één wachtwoord meerdere varianten. Hoe veilig zijn jouw wachtwoorden eigenlijk? En hoe ga je er veilig mee om?

wachtwoorden-small

Welkom2018!

Criminelen hebben wachtwoorden met de naam van je kat, je geboorteplaats met 123 erachter of de datum van je verjaardag met een uitroepteken, in een mum van tijd gekraakt. Ze zetten vaak slimme computers in, waardoor ze soms al binnen een paar seconden jouw wachtwoord achterhalen. Met dat wachtwoord maken ze, op kleine of grote schaal, misbruik. Denk aan (identiteits)diefstal of zelfs chantage. Maar door slim en creatief te zijn kun je het hackers heel moeilijk maken. Hier lees je hoe je dat doet.

Zo beveilig je online accounts en gegevens

Kies bij het instellen van een wachtwoord altijd een lang en ingewikkeld wachtwoord. Een sterk wachtwoord is nauwelijks te achterhalen door een hacker of computer.

 • Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen zoals namen uit je familie, cijferreeksen (1234) of logische reeksen op je toetsenbord (qwerty). Ook welkom1 of een bestaand woord uit het woordenboek zijn te simpel.
 • Gebruik minimaal 10 tekens in het wachtwoord. Hoe meer tekens, hoe veiliger.
 • Kies bij voorkeur een zin, bijvoorbeeld een gezegde of regel uit een songtekst. Een zin is langer en dus moeilijker te kraken.
 • Combineer de zin met cijfers en leestekens en maak daarbij een combinatie van kleine letters en hoofdletters.
 • Maak waar mogelijk gebruik van 2 factor authenticatie. Dit is een extra beveiligingsfunctie waarbij je je identiteit moet verifiëren voordat je toegang krijgt tot je account. Dit gebeurt meestal door een code die je op een van je andere apparaten ontvangt.
 • Gebruik voor ieder account een uniek wachtwoord. Op deze manier zorg je ervoor dat cybercriminelen bij een beveiligingslek enkel toegang hebben tot één site – en dus tot slechts één van je accounts.

Checklist: hier sla je veilig je wachtwoorden op

Met zo veel lange wachtwoorden is het bijna onmogelijke allemaal te onthouden. Opschrijven of opslaan in je telefoon of mailbox is echter niet veilig. Hoe sla je wachtwoorden dan wel veilig op?

Zelfs het beste geheugen kan niet alles onthouden. Vaak heb je, zonder dat je het weet, wel 30 verschillende wachtwoorden. Makkelijk en veilig: sla je wachtwoorden op in een wachtwoordmanager. Dit is een programma of app die al je wachtwoorden digitaal veilig voor je opslaat. Je hoeft op deze manier niet al je creaties zelf te onthouden, maar alleen het hoofdwachtwoord voor jouw toegang tot jouw wachtwoordmanager. Het wachtwoord voor je wachtwoordmanager moet natuurlijk op zichzelf ook sterk genoeg zijn. De toegang tot die wachtwoordmanager kun je vervolgens weer beveiligen met 2 factor authenticatie.

Een aantal handige wachtwoordmanagers zijn:

Voorkom dat je wachtwoord toch uitlekt

 • Houd je wachtwoord voor jezelf, deel het dus niet met anderen.
 • Zorg dat er niemand meekijkt als je je wachtwoord invoert.
 • Bewaar je wachtwoorden nooit in de buurt van waar je ze gebruikt, zoals je pc, telefoon of op je bureau.
 • Als de internetbrowser vraagt om jouw wachtwoord te onthouden, klik dan op: ‘nooit’.
 • Zet je wachtwoorden niet in een e-mail. Kan het écht niet anders? Verwijder deze mail met je wachtwoord daarna meteen.
 • Vragen bedrijven om je wachtwoord? Ga hier niet op in! Het gebeurt namelijk zelden dat betrouwbare bedrijven om vertrouwelijke gegevens vragen. Twijfel je? Controleer dan of het waar is door bijvoorbeeld telefonisch contact met ze op te nemen.
 • Het gebeurt steeds vaker dat cybercriminelen je bellen en zich voordoen als je bank of verzekeraar. Geef ook dan nooit zomaar je wachtwoorden of pincodes door.
 • Is je account toch gehackt? Verander dan meteen je wachtwoord!
 • Zorg daarnaast dat al je apparaten zoals laptop, pc, smartphone of tablet goed beveiligd zijn met een toegangscode of vingerafdruk.

Ons doelwit: Lieke van Lexmond

Lieke van Lexmond is actrice en presentatrice, en staat door haar bekendheid al jaren in de belangstelling. Een bezoekje aan de supermarkt gaat meestal niet onopgemerkt voorbij en wanneer Lieke een kiekje deelt op haar Instagramaccount, kijken er bijna 400.000 volgers met haar mee. Maar natuurlijk zijn er ook genoeg dingen die Lieke – net als iedere Nederlander - liever privé houdt (of privé zou moeten houden). Bankgegevens bijvoorbeeld, of privé foto’s van haar kinderen. Lieke denkt dat zij haar online zaakjes prima in orde heeft. Om dit te testen gaat Lieke graag de uitdaging aan met Hackman. Zal het hem lukken om Lieke te hacken? Bekijk hier de video!

Even voorstellen: ‘Hackman’

Hackman, Rickey Gevers (32) is ethisch hacker en kan alles en iedereen hacken. Vroeger hackte hij doorgaans goed beveiligde netwerken van universiteiten en ambassades als technische uitdaging. Toen de FBI hem in het vizier kreeg, werd hij opgepakt en belandde in de isoleercel. Tegenwoordig hackt Rickey nog steeds, maar dan als social security expert bij RedSocks. Hier hackt hij bedrijven om zwakke plekken in hun systemen te analyseren, zodat dit vervolgens kan worden opgelost. Voor SIDN – initiatiefnemer van Hackman - speelt hij nu de hoofdrol in Hackman. Rickey: ‘Het is niet de vraag óf ik Lieke kan hacken. Het is de vraag hoe snel het lukt’.

Wie zit er achter Hackman?

Hackman is een initiatief van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). SIDN zet zich in voor een veiliger, makkelijker internet voor iedereen. Zij zorgen er dagelijks voor dat 5,8 miljoen .nl- domeinnamen bereikbaar zijn. Met Hackman wil SIDN Nederlanders bewust maken van hun online identiteit en -veiligheid, en de risico’s in beeld brengen. Omdat het internet zich in een hoog tempo ontwikkelt en het aantal mogelijkheden online toeneemt, is het belangrijk te kunnen vertrouwen op kwaliteit, veiligheid en privacy. En dát is waar SIDN voor staat.

SIDN en Alert online

SIDN doet ook mee aan Alert Online via o.a. Hackman. Alert Online is een initiatief dat overheid, bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap en consumenten in Nederland faciliteert en stimuleert samen te werken aan cybersecurity én hen meer cyber secure te laten handelen. Lees meer op Alertonline.nl

Wie zit er achter de campagne

Hackman is een initiatief van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). SIDN zet zich in voor een veiliger, makkelijker internet voor iedereen. Zij zorgen er dagelijks voor dat 5,8 miljoen .nl- domeinnamen bereikbaar zijn. Met Hackman wil SIDN Nederlanders bewust maken van hun online identiteit en -veiligheid, en de risico’s in beeld brengen.