Hackkennis

Hoe veilig is jouw online thuisomgeving?

Via het Internet of Things (IoT) verbinden we steeds meer ‘slimme apparaten’ aan het internet. Denk aan beveiligingscamera’s, pc’s, smart tv’s, printers & scanners, slimme thermostaten, sporthorloges & smartwatches en draadloze luidsprekers. Veel mensen vergeten dat je deze apparaten net als je mobiele devices ook moet beveiligen omdat ze een potentieel risico vormen. Je wil namelijk niet dat criminelen meekijken via jouw beveiligingscamera’s of dat de scan van je paspoort in hun handen valt.

Hoe veilig zijn jouw draadloze apparaten?

We gebruiken steeds vaker apparaten die aangesloten zijn op het thuisnetwerk. Denk aan beveiligingscamera’s, pc’s, smart tv’s, printers & scanners, slimme thermostaten, sporthorloges & smartwatches en draadloze luidsprekers. Deze apparaten zijn vaak via een Universal Plug and Play (UPnP) verbinding aangesloten op het thuisnetwerk. Dit betekent dat de apparaten automatisch herkend worden waardoor ze makkelijk en snel te installeren zijn.

andres-urena-647558-unsplash

Is jouw apparaat veilig?

Draadloze apparaten in huis zijn handig, maar niet allemaal even veilig. Vaak hebben de apparaten een standaard wachtwoord of zelfs helemaal geen wachtwoord. Voor cybercriminelen dus een makkelijke prooi om te hacken en om mee te kijken via beveiligingscamera’s of webcams. Wil je weten wat jij kunt doen om draadloze apparaten te beveiligen? Bekijk dan snel onze tips.

Veilige verbinding

  • Check of het draadloze apparaat verbonden moet zijn met het internet en zet apparaten waarbij dit niet noodzakelijk is offline. Hiermee beperk je het risico op hacken. Breng ook in kaart welke apparaten wel met het internet verbonden zijn.
  • Verander de standaard inloggegevens van de apparaten, zoals de gebruikersnaam en het wachtwoord. Vaak staat er een standaard wachtwoord ingesteld voor apparaten die gebruik maken van internet. Als je dit wachtwoord niet verandert, is het apparaat een makkelijk doelwit voor hackers en cybercriminelen.
  • Gebruik altijd beveiligde verbindingen met https als je de apparaten via internet gebruikt.
  • Check regelmatig of er updates beschikbaar zijn. Kijk hiervoor op de website van de leverancier van het draadloze apparaat. Installeer software-updates meteen als ze beschikbaar zijn.
  • Stel de firewall van je internetrouter zo in dat deze draadloze apparaten niet bereikbaar zijn via het internet. De weg naar het apparaat is dan letterlijk dicht voor hackers.
  • Schakel de UPnP-functie op deze apparaten uit. Dit kan door in te loggen op de apparaten via de software op je pc.
  • Kijk in de handleiding van de apparaten of er nog meer beveiligingsopties zijn en stel deze in.

Weten of Hackman Lieke’s draadloze apparaten in huis kan hacken? Bekijk hier de video!

Hoe bescherm je je creditcardgegevens? Check de tips voor online veilig shoppen.

Ons doelwit: Lieke van Lexmond

Lieke van Lexmond is actrice en presentatrice, en staat door haar bekendheid al jaren in de belangstelling. Een bezoekje aan de supermarkt gaat meestal niet onopgemerkt voorbij en wanneer Lieke een kiekje deelt op haar Instagramaccount, kijken er bijna 400.000 volgers met haar mee. Maar natuurlijk zijn er ook genoeg dingen die Lieke – net als iedere Nederlander - liever privé houdt (of privé zou moeten houden). Bankgegevens bijvoorbeeld, of privé foto’s van haar kinderen. Lieke denkt dat zij haar online zaakjes prima in orde heeft. Om dit te testen gaat Lieke graag de uitdaging aan met Hackman. Zal het hem lukken om Lieke te hacken? Bekijk hier de video!

Even voorstellen: ‘Hackman’

Hackman, Rickey Gevers (32) is ethisch hacker en kan alles en iedereen hacken. Vroeger hackte hij doorgaans goed beveiligde netwerken van universiteiten en ambassades als technische uitdaging. Toen de FBI hem in het vizier kreeg, werd hij opgepakt en belandde in de isoleercel. Tegenwoordig hackt Rickey nog steeds, maar dan als social security expert bij RedSocks. Hier hackt hij bedrijven om zwakke plekken in hun systemen te analyseren, zodat dit vervolgens kan worden opgelost. Voor SIDN – initiatiefnemer van Hackman - speelt hij nu de hoofdrol in Hackman. Rickey: ‘Het is niet de vraag óf ik Lieke kan hacken. Het is de vraag hoe snel het lukt’.

Wie zit er achter Hackman?

Hackman is een initiatief van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). SIDN zet zich in voor een veiliger, makkelijker internet voor iedereen. Zij zorgen er dagelijks voor dat 5,8 miljoen .nl- domeinnamen bereikbaar zijn. Met Hackman wil SIDN Nederlanders bewust maken van hun online identiteit en -veiligheid, en de risico’s in beeld brengen. Omdat het internet zich in een hoog tempo ontwikkelt en het aantal mogelijkheden online toeneemt, is het belangrijk te kunnen vertrouwen op kwaliteit, veiligheid en privacy. En dát is waar SIDN voor staat.

SIDN en Alert online

SIDN doet ook mee aan Alert Online via o.a. Hackman. Alert Online is een initiatief dat overheid, bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap en consumenten in Nederland faciliteert en stimuleert samen te werken aan cybersecurity én hen meer cyber secure te laten handelen. Lees meer op Alertonline.nl

Wie zit er achter de campagne

Hackman is een initiatief van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). SIDN zet zich in voor een veiliger, makkelijker internet voor iedereen. Zij zorgen er dagelijks voor dat 5,8 miljoen .nl- domeinnamen bereikbaar zijn. Met Hackman wil SIDN Nederlanders bewust maken van hun online identiteit en -veiligheid, en de risico’s in beeld brengen.